Sleeping Beauty: 4 tips για τέλειο ύπνο πριν τη μεγάλη μέρα


Η κατάλληλη ξεκούραση κατά τη διάρκεια της νύχτας μπορεί να είναι πρόκληση, ειδικά όταν το μυαλό σας παλεύει με την αναμονή για την ημέρα του γάμου σας. Ανάμεσα σε προσκλήσεις, διακόσμηση και την επιλογή της μουσικής… όλα αρχίζουν να συσσωρεύονται. Καμιά φορά θεωρείτε πως είναι αδύνατο να χαλαρώσετε όταν πρέπει να ληφθούν τόσες αποφάσεις και οι πιέσεις για τη μεγάλη μέρα βασίζονται σε μεγάλο βαθμό αποκλειστικά σε εσάς. Ο ύπνος είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία σας, δώστε του την προσοχή που του αξίζει.

Αν ανήκετε στην κατηγορία των ανθρώπων που δυσκολεύονται να κοιμηθούν τουλάχιστον έξι ώρες τη νύχτα, λόγω στρες, αϋπνίας ή απλά λόγω ενός ανήσυχου μυαλού, να ξέρετε ότι υπάρχουν απλοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να βοηθήσετε το σώμα σας, χωρίς να χρειαστεί να καταφύγετε σε χάπια. Κάντε μερικές μικρές αλλαγές, οι οποίες θα έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην ποιότητα του ύπνου σας.

 

 

#1: Σωστή Θερμοκρασία

Αρχικά, η θερμοκρασία στο υπνοδωμάτιό σας μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά. Γνωρίζατε ότι η θερμοκρασία του σώματός μας πέφτει μερικούς βαθμούς όταν κοιμόμαστε βαθιά; Για αυτό το λόγο, η προσαρμογή του θερμοστάτη σας μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου σας. Δεν υπάρχει ένας μαγικός αριθμός, αλλά το καλύτερο είναι να επιλέξετε μια θερμοκρασία μεταξύ 15-20 βαθμών Κελσίου. Αν τα κρύα πόδια είναι ένα σταθερό πρόβλημα που σας κρατάει ξύπνια, βάλτε πολύ ζεστές κάλτσες και κοιμηθείτε άνετα.

 

 

#2: Φυσικές Θεραπείες

Όταν είναι ώρα για ύπνο και το σώμα σας αρχίζει να λαμβάνει τα κατάλληλα ερεθίσματα από το περιβάλλον σας, θα αρχίσετε σταδιακά να απελευθερώνετε μελατονίνη. Αυτή η χημική ουσία ελέγχει τους κύκλους του ύπνου και της αφύπνισης. Ωστόσο, το φως μπορεί να επηρεάσει την ποσότητα μελατονίνης που παράγετε. Προσπαθήστε να χαμηλώνετε τα φώτα λίγες ώρες πριν τον ύπνο για να ξεκινήσει η φυσική διαδικασία. Αν ούτε αυτό βοηθήσει, για να μπείτε σε διάθεση για ύπνο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα χαλαρωτικό αιθέριο έλαιο, όπως η λεβάντα.

 

 

#3: Άνεση

Μία άλλη επιλογή είναι να «αναβαθμίσετε» τα μαξιλάρια και το στρώμα σας. Οι περισσότεροι άνθρωποι δε γνωρίζουν ότι τα μαξιλάρια πρέπει να αντικαθίστανται κάθε λίγα χρόνια (για λόγους υγιεινής). Μούχλα, ακάρεα, νεκρά κύτταρα του δέρματος είναι αναπόφευκτο να συσσωρεύονται στο μαξιλάρι-ειδικά αν δεν το πλένετε τακτικά. Αν διπλώνετε το μαξιλάρι σας στη μέση και δεν επανέρχεται στο αρχικό του σχήμα ή δεν μπορείτε καν να θυμηθείτε πότε το αγοράσατε, τότε είναι καιρός να ψάξετε για νέο. Στα στρώματα από την άλλη, το χρονικό πλαίσιο για την αντικατάσταση τους είναι τα δέκα χρόνια. Ξοδεύουμε περίπου το 1/3 της ζωής μας στο κρεβάτι περνώντας από όλα τα διαφορετικά στάδια του ύπνου. Δεν νομίζετε ότι είναι συνετό να επενδύσετε σε ποιοτικά στοιχεία που προσφέρουν υποστήριξη και άνεση;

 

 

#4: Πριν την Ώρα του Ύπνου

Αν ακολουθήσατε όλες τις παραπάνω συμβουλές και ακόμη στριφογυρνάτε, τότε θα πρέπει να σκεφτείτε μήπως χρειάζεται να προσαρμόσετε αυτά που καταναλώνετε πριν πέσετε για ύπνο. Η πέψη επιβραδύνεται την ώρα που κοιμόμαστε. Ως εκ τούτου, πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωση τροφών που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, το αλκοόλ, ο καφές, η σοκολάτα, τα αναψυκτικά, τα πικάντικα φαγητά και, φυσικά, τα ενεργειακά ποτά.

 

by Βάσια Καττή